fredag 27 februari 2009

En sån vacker dag och...


...det är vårkänsla i luften idag, solen skiner från en blå himmel och det riktigt värmer i ansiktet när man ställer sig med näsan mot solen. Lutad mot en vägg med vårens dofter (lukter kanske är ett bättre ord) i näsan är det lätt att drömma sig bort en liten stund. Barnen leker glatt ute igen, nu när vintern har regnat bort och solens strålar även verkar påverka dessa unga sinnen.
Trädgårdsdrömmarna börjar ta fart och tankarna snurrar om planteringar snyggare och frodigare än någonsin tidigare... tills man inser att vår lilla plätt på jorden inte har de bästa förutsättningarna för att få drömträdgården. Men den lilla jordmån som finns ovanpå berggrunden vi bor på (har en sluttningstomt med mest klippor) ger utmaningar som också har sin tjusning.
Det går att göra mycket med lite också, bara man satsar på rätt växter. Det är det som är svårt, man vill så gärna prova än det ena och än det andra som man hittar i trädgårdshandeln.
Jag älskar hortensior, det har säkert den trogne läsaren inte missat, vad ni kanske inte vet är att jag aldrig klarar av att få dem att överleva inomhus tillräckligt länge för att kunna få dem att blomma om eller plantera ut dem i trädgården. Så om jag köper en behöver den nästan genast komma ner i jorden utomhus (jag har en speciell skuggig plätt på gaveln där de trivs) för att överhuvudtaget ha en chans att överleva. Utomhus finns ju andra utmaningar för den stackars växten och då talar jag om sniglarna (vill inte säga det högt) och solen förstås, hortensior gillar inte solen, det är den ganska ensam om i vår trädgård. För de flesta växterna här består av torktåliga, soldyrkande växter. Nåt annat går inte för sig här, borde ha en varningsskylt på grinden som säger -Törstiga växter göre sig icke besvär här! -men vad ska man göra då när man verkligen gillar en växt som gillar såna förhållanden? Ja det är bara att testa och tyvärr är det lika tråkigt varje gång man ser skönheten förtvina! Eller hur? Men ni kanske inte har de problemet?
Nu går det ju bra att frossa i tulpaner iallafall, har även tagit in lite kvistar från trädgården som blommar efter några dagar inomhus. Bjuder på en lite bildserie tagen idag i vårt soliga kök!
För övrigt har jag lagt in några nya halsband i skafferiet ! Titta gärna in där.
Kram Marie-Louise

Inga kommentarer: